Category Archives: Sportfogadások és fogadások

Előnyös a korai fogadás?

Ha szeret fogadni az európai labdarúgó bajnokságokra, bizonyára észrevette, hogy a szorzók a hétvégi párbajokra általában már a hét elején ki vannak írva. Sőt, egyes fogadóirodák a szorzókat már néhány héttel korábban írják ki. Mennyire nagyon előnyös a kiválasztott párbajra fogadni néhány nappalô korábban?

A legfontosabb jelző a szorzós fogadásnál a szorzó értéke. És éppen ez csábítja a fogadót elégséges időelőnyben fogadni az adott párbajra. Igen, ez az első, és talán a legnagyobb előnye a korai fogadásnak. A frissen kiírott szorzók, pékdául a párbajok favoritjaira akár néhány tizeddel is magasabbak szoktak lenni, mint rövid idővel a kezdőrúgás előtt. Ha ugyanis a fogadóirodák vonzó szorzókat írnak ki a hétvégi párbaj egyértelmű favoritjára, tehát olyan párbajra, amelyet csak néhány nap múlva játsszák, várható, hogy a szorzó éppen ez a néhány nap alatt  nagyszámú olyan fogadót húz ide,  akik  erre a tippre fogadni fognak. És minél nagyobb a fogadott pénz mennyisége egy csapatra, úgy idővel csökken a szorzó éppen erre a csapatra. Az első előny tehát a szorzó értéke.

A második előny is ismét a szorzó értékével függ össze. Ezúttal azonban a további manipulációra a fogadott szelvénnyel öszpontosátunk. Ha ugyanis nagy előnnyel fogadunk a gólok számára a párbajban over 2,5 gól, 2,2 szorzóval, egy hét leforgása alatt  annyira megváltozhatnak a szorzók, hogy most már az under 2,1 szorzóért van. Ha fogadjuk ezt a lehetőséget is, éppen egy biztos fogadást nyertünk, amelyen semmi körülmények által nem veszíthetünk. Többet az ilyen típusú fogadásokról a korábban közzétett cikkben írunk.

Az utolsó előnye az lehet, hogy könnyen kihásználhatjuk a bukmékerek hibáit, akik a szorzókat írják ki. Ha ugyanis a fogadóiroda hibássan írja ki a szorzót, természetes, hogy ezt,  erre a lehetőségre nagy mennyiségű fogadásoknak hála,  hamar észreveszi és a szorzót kijavítja. Az ilyen hibákat , amelyeket fel lehet használni, már semmi esetben sem nem találunk két, vagy három nappal a párbaj kezdetétől, ezek a hibák töbnyire nagyon hosszú idővel fordulnak elő a kezdőrúgás előtt, és igazán nagyon gyorsnak kell lenni, hogy ki lehessen használni az ilyen  hibákat.

A fogadásnál a párbajra, tehát egy bizonyos párbaj győztesére, a korán kötött fogadásnak egy jelentős hátránya lehet. És ezek természetesen a változások a felállításban, sérülések, a motiváció, és stb. A játékos megsérülhet a hét folyamán az edzésen, és a hétvégi meccsbe nem avatkozik bele. Ha azon felül egy kulcsfontosságú játékosról van szó, ez a párbaj végeredményére nagy befolyással lehet. Bár úgy tünhet tehát, hogy a korai fogadás előnyös, és az előnyök meghaladják a hátrányokat, mint mindig, ez egy bizonyos fokú kockázattal jár. Ez minden fogadón áll, hogy milyen magas kockázatot hajlandó elfogadni, és hogy a kiválasztott párbajra csak egy pillanattal a kezdete előtt fogad alacsonyabb szorzóval,  vagy kockázattal és időelőnnyel fogad olyan veszéllyel, hogy a párbaj kezdetéig a párbaj feltételei megváltozhatnak a saját kárára.

Megéri hendikepet fogadni?

Mindegy, hogy jégkorongról, vagy labdarúgásról van szó, mindig olyan egységek fognak egymás között küzdeni, amelyek minőségileg eltérőek. De sokszor a csapatok minősége annyira eltérő egymástól, hogy szinte nem fizetődik ki az alacsony szorzó miatt fogadni hagyományosan a párbajra. És abban a pillanatban lép színre a fogadás a hendikeppel, amely virtuálisan kiegyenlíti a gyengébb csapat minőségét, hogy versenyképes legyen az erősebbel.

A labdarúgásban egy régen bevált rendszerről van szó, de már a jégkorongban is ez a jelenség az idő múlásíval  kezd megjelenni. A fogadások a hendikeppel egyre népszerűbbek, elsősorban azért, hogy képesek a párbajból egy favorit és kivülálló között egy érdekes műsort csinálni jó minőségű szorzóval. Mutassunk egy példát a labdarúgásban: Ha Real Madrid lép pályára gyengébb egység ellen, amelyek a spanyol ligában néhány kivételtől eltekintve, szinte minden, szorzó a győzelmére nagyjából 1,2 körül mozog. Egy ilyen kicsi szorzóért  igazán nem éri meg fogadni, de ha arra fogadunk, hogy a Fehér balett két, vagy több gólkülömbséggel fog nyerni, a szorzó akár 1,5 értékre is növekedhet. És ez már egy olyan szorzó, amellyel lehet dolgozni. Éppen így működnek a fogadások a hendikeppel.

Ha úgy gondoljuk, hogy az erősebb egység a gyengébb ellenfelét nem csak megveri, de sőt összezúzza, nem szükséges fogadni a tiszta győzelemre alacsony szorzóval, de hendikepet választhatunk. A hátránya és rémálma a hendikepet fogadók számára, a kivülálló ellentállása. Így, bár az erősebb egység teljesítheti az előfeltételeket, és nyerhet, de ez egy nagyon meggyötrő teljesítmény után például csak egy gólkülömbséggel lehet. Itt ha hendikepet fogadott volna, akkor elveszítené a fogadást. És éppen ez a legnagyobb kockázata ezeknél a fogadásoknál. Ha a kivülállónak sikerül megszerezni egy gólt, és azután mindent belead a szívós védelembe, amelyen keresztül a favoritnak nehéz dolga lesz átjutni, nagyon valószinű, hogy a fogadás a hendikepre nem fog bejönni. Ugyanezt lehet más sportokra is alkalmazni, például a tenisznél, ahol természetesen nem gólok esnek, de geimeket és szetteket szereznek.

Jobban, mint a klasszikus fogadásoknál, itt fontosabb, kinek sikerül elsőnek gólt szerezni. Ha ez a kivülállónak sikerül elsőnek, és mi hendikepet  fogadtunk az eratra, a favoritnak három gólt szükséges szerezni, és már nem beengedni további gólt. A veszteség kockázata már ebben az esetben nagyon magas. De a másik oldalról is nézhetjük a dolgot. Azaz, hogy hendikepet fogadok, hogy a gyengébb ellenfél csak egy gólkülömbséggel fog vereséget szenvedni. Abban a pillanatban, amikor sikerül neki gólt szerezni, és vezetésbe jutni, mi egy tökéletes helyezben vagyunk, és a szelvényünket elő fogadásban bebiztosíthatjuk például a Unibet fogadóirodánál, hogyx biztosak lehessünk benne, hogy legalább valamit nyerünk ezen a tippen.

Fogadás a hendikepre természetesen nem mindenki számára alkalmas. A fogadók, akik alacsony számú párbajra fogadnak alacsony szorzókkal, de magasabb téttel, leginkább kikerülik a hendikepeket. Másrészt, a fogadók, akik kevesebb pénzért fogadnak, vagy csak például izgalmasabbá akarják tenni a figyelt kedvenc egységét, biztosan nem utasítják el ezt a lehetőséget. Ismét tehát az egyes fogadók stratégiáján múlik, és azon, hol akarják alkalmazni a fogadásokat a hendikepre.

Specializáció a kiválasztott ligákra

Ahogyan már sokszor megvolt mondva és írva, ha egy fogadó sikeres akar lenni, manapság nagyon bonyolult helyzetben van. Rengeteg információt kell elemezni, hogy egy helyes tippet érjen el, ez sok időt vesz igénybe. Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a szelvényre két-három eseményt is bead, a fogadószelvény összeállítása több tíz percig, talán néhány óráig is eltart.

De mit szólna ahoz, ha elkezdene specializálódni csak egy ligára? Az ilyen specializációnak számos előnye van, de egyaránt buktatója is. Az első lépés az, hogy válasszo, milyen sportot és ligát fogunk valójában fogadni. Az előkelő európai ligáknál (ha a labdarúgásról beszélünk), mint például az angol, spanyol, vagy olasz liga, fennáll annak a veszélye, és nem alaptalanul, hogy a szorzók a párbajokra nagyon alá lesznek értékelve, mivel ezek olyan bajnokságok, amelykre a bukmékerek a legjobban összpontosítanak, ami logikus, mert a legtöbben ezekre fogadnak, és egyértelmű, hogy a ritkán fogadó is inkább Arsenalra, vagy Manchester Unitedre fogad, mint valamilyen egységre a második spanyol ligából.

Tehát ha a fogadó specializálni akar valamilyen előkelő európai bajnokságra, szükséges nagyon jól kiválasztani a fogadóirodát, ahol majd beadja a tippjeit, hogy a szorzók és a nyeresége a lehető legmagasabbak legyenek. Ezeknél a ligáknál az előnye a nagy informáltság.A helyes webodalakon nagyon gyorsan meg lehet tudni,melyik játékos sérült, vagy kiesett a formájából, hogyan fog valószínüleg kinézni a csapat felállítása a következő párbajra, és további hasznos információk, amelyek befolyásolhatják a végeredményt. Továbbá a specializálódásnál egy ligára a fogadónak nem szükséges több tucat külömböző nyelvű weboldalat átböngészni, hogy megtalálják a szükséges információkat. A bukmékerek néhány ligára összpontosítanak egyszerre, és ha Ön csak egy ligára összpontosít, lehetséges, hogy legyőzi a bukmékert, mivel több információ áll rendelkezésére a legkisebb részletekben. Fogadással az előkelő európai ligákra egyszerre kiküszöböli a buktatókata korrupciós botrányok formájában, mégis csak nagyon valószínűtlen, hogy a csapatok, mint Chelsea vagy Manchester eladná a mérkőzéseit.

De mi van akkor, ha a fogadó összpontosítani akarna valamelyik alacsonyabb ligára? Itt ugyan a szorzók nincsenek annyira alábecsülve, mint a magasabb versenyeknél, de az információk beszerzése és egyaránt az előny a bukmékerek előtt annál bonyolultabb. Ezen kívül mgjelenhetnek itt olyan párbajok is, amelyekre hatása lehet a döntőbírónak, ami egy tény, amelyet nagyon kellemetlen elismerni, de az alacsonyabb bajnokságokon ez a jelenség gyakrabban fordul elő, mint ritkán. A  magasabb szorzók a nagyobb igényességgel a keresésnél van kompenzálva, de ha jól bírja valamelyik idegen nyelvet, ez az akadály sem nem leküzdhetetlen. De ami sok fogadó számára leküzdhetetlen, a tény, hogy az európai ligákat többnyire csak a hétvégén játszák, így a hét folyamán nem lehetséges a kiválasztott párbajokra fogadni. Ezért minden fogadó preferenciáján függ, hogy egy bajnopkságra akar specializálni, ami természetesen egy nyereségi kulcs lehet, de a lejátszott párbajok száma hétkoznap nulla, vagy felületesen több verseny felül fog érdeklődni a párbajok iránt az egész hét folyamán.

Fogadás a kosárdobóra az NBA-ben

Bár a szezon a tengerentúli NBA-ben lassan a végéhez közeledik, nézzük meg, milyen mutatókat szükséges ellenőrizni a fogadásnál a pontok számára egy konkrét kosárdobónál ebben a versenyben.

A legtöbb fogadóirodánál nagyon szolíd kínálat szokott lenni a kosárlabda NBA-nál. Ma öszpontosítani fogunk a konkrét kosárdobókra és a lövészeti teljesítményeikre az adott párbajban, tehát nemcsak csupán a kosárlabda csapatok párbajaira. Bizonyára tudni kell, hogy a határ, amelyet a fogadóirodák kínálnak, töbnyire az adott játékos szezon átlag teljesítményeitől bonyolódik le. Tehát ha az adott kosárdobó húsz lejátszott párbaj után 19,5 pontja van átlagban egy párbajra, a határ is éppen ilyen lesz, tehát 19,5 pont. Bead húszat, vagy többet, vagy marad az átlagja alatt, és csak 19  pontja lesz, vagy kevesebb?

A határok kiírása a szezon átlag szerint a fogadóirodák könnyebbé teszik a munkájukat. És éppen ezt kell kihasználni. Először is meg kell tudni, hogy egy az adott játékosnak milyen beosztása van a csapatban. Tagja az alap ötösnek, vagy csak a kispadról indul? Továbbá fontos, hány percet tölt a pályán átlagban, ami nagyon könnyen nyomonkövethető a verseny hivatalos honlapján. De vigyázat, nem elég figyelni csak az átlag időt a pályán, mivel az átlag hányszor félrevezető lehet. A szezon elején a nagyon megterhelt játékosok az év folyamán az alacsony teljesítményeiért kevesebb időt kaphat, és ezt csak a csupasz átlagból csak nehezen olvasható ki. Ezért szükséges tehát ránézni az időre a pályán az utolsó párbajokban, és hogy ezekben az időkben nincsenek e jelentős ingadozások.

Egy másik jelző, amelyet nagyon gyakran alábecsülnek, vagy teljesen figyelmen kívül hagynak,  az ellenfél ereje és minősége. Elsősorban tehát a minősége, a védekezés tevékenység szempontjából. Még egy nagy kosárdobó és csapat vezető is kínlódhat egy tökéletes védelemmel szemben. Ezen felül, ha acsapat sztárjára fogad, ne feledje, hogy az ellenfél védelme öszpontosít rá, és a lehető legjobb  védőit veti be. Ilyenkor ajánlatos fogadni inkább az under-re, ha a játékos pont határára gondolunk. Ebben a tekintetben nagyon csábító szorzókat kínál pékdául az Unibet.

Az utolsó, de határozottan nem kevésbé fontos nézőpont az, hány pontot dobott a játékos az előző párbajokban. Ha a csapat fő arca és sztárjáról van szó, aki az utolsó párbajokban elmaradt a várakozásoktól és néhányszor egymás után kevesebbet dobott, mint a szezoni átlaga, nagyon valószinű, hogy ez a sorozat a végéhez közeledik. Akár például Steph Curry, LeBron James vagy Kevin Durantról van szó, ezek a játékosok, és egyaránt a csapatok sztárjai, nem szokásos náluk, hogy hosszú távon kiesései lennének. Ha például nekik néhány párbajuk nem sikerül, és az átlaguk alatt maradnak, ideális alkalom az over fogadásra.

Gyakori hibák a fogadóknál

Bár a fogadók nagy százalléka elsősorban azért fogad, hogy egy kicsit megfűszerezze a kedvenc csapat párbaja figyelését, vagy bármilyen stratégia nélkül fogad, természetesen olyanokat is találhatunk, akik a szerencsejátékot úgy veszik, mint befektetést egy egyértelmű céllal – profitálni.

Éppen a fogadók, akik stratégiák és tervek nélkül fogadnak, gyakran szeretnének nyereségesek lenni, de olyan hibákat követnek el, amelyek ezt nemengedik. A legalapvetőbb az, hogy úgy fogadnak, hogy nem hattározzák meg a célokat. Függetlenül attól, hogy ezek rövid távúak, vagy hosszú távúak az elkövetkező hónapokra, vagy évekre, tervek és célok nélkül a fogadás nem sikeres. A nyereséges fogadók gyakran a hónap elején, vagy bármilyen szakasz elején meghatározzák, mit akarnak a következő időszakban elérni. És, persze, a célok nem elérhetőek, ha a fogadó nem vezet gondosan nyilvántartást a fogadásokról. Ugyanis akkor csak nagyon nehezen tudhatja meg, hogy milyen gyorsan közeledik, vagy távolodik a kitűzött céljaihoz. A tanács ezért világos, kitűzni a célokat és gondosan vezetni a fogadások nyilvántartását.

A következő nagy hiba, amelyet a fogadók gyakran elkövetnek , a mérkőzések elhanyagolt elemzései, amelyekre fogadni akarnak. Sok ember ugyanis azt gondolja, hogy azember, aki a fogadással keresi a pénzét, tehát hivatásos szerencsejátékos, naponta két órát is keresget az információkat, és azután csak fogad és nyer. De ez valójában nem így működik, és nem is működhet így. Sok beszélgetéssel a szakmai fogadókkal megtudhatja, hogy ez egy teljes munkaidős állást igényel. Igen, ellentétben a klasszikus munkahellyel maguk választhatják ki a munkaidőt, amikor dolgozni akarnak, de ha sikeresek akarnak lennei, rövidebb munkaidővel biztosan ne számítsanak.

Sőt, egy profi fogadó egy interjúban azt mondta, hogy naponta külömböző statisztikáknál és az információk gyűjtögetésével akár 12 órát is eltölt! A mai idők a fogadók számára sokkal jobbak, de egyaránt igényesebbek, mint a múlt idők.  Minden profi csapatnak saját honlapja vanahol közzéteszi a legfrissebb információkat a csapatról, az egyéni sportoknál, mint például a tenisz, gyakorlatilag minden játékosnak van számlája van a szociális hálózatokon, ahol külömböző újdonságokkal és friss hírekkel osztoszkodik, és biztosan még tovább folytathatnánk. És éppen ezek az információk, tehát az információk maguk a játékosoktól, információk a háttérből, nagyon besegíthetnek a választásban a fogadási lehetőségekre. Azonban az adó ezekért az információkért a nagy időigényesség.

A technológiák fellendülése sok lehetőséget hoz magával, amelyeket a fogadók azonban gyakran nem használnak ki. Ez elsősorban a legjobb szorzók keresése a piacon. Sok fogadónak megvan a kedvenc fogadóirodája, és már nem is nézik, valójában mit kínálnak  a konkurrencia. És mint minden más területen, a konkurrencia soha nem alszik. Bár a keresés és fogadás a legjobb szorzókkal igényessebnek tűnhet azért is, mert külömböző fogadóirodáknál szükséges számlát nyitni, a külömbségek a szorzókban néha olyan hatalmasak, hogy mindenképpen megéri néhány fogadóirodát tartalékban hagyni. Közélyük határozottan a William Hill fogadóirodát kell sorolni, mivel ez igen jó szorzókat kínál.