Hogyan befojásolja a csoportosulási effektus a fogadót?

A saját gondolatok és vélemények háttérbe szorulnak, és az emberek úgy tesznek, ahogyan a töbség tesz. A mi térségünkben tehát úgy fogadnak, mint a legtöbb fogadó fogad. Tapasztalta már ezt a jelenséget valaha? Ha igen, akkor önt befojásolta a csoportosulási effektus, amely egyike a legveszélyesebbekből a sportfogadásban.

A csoportosulási effektus olyan valami, aminek nagyon gyakran megadjuk magunkat a magánéletben is. Ez egy olyan állapot, amikor figyelmen kívül hagyjuk a saját kritikus gondolkodásunkat és helyettesítjük a a kollektív gondolkodással. Lényegében a véleményeit és benyomásait valaki más teremti, nem Ön. De éppen a saját gondolkodás kulcsfontosságú a sikeres fogadáshoz. Biztosan nemegyszer történt, hogy a párbaj, ami biztos dolognak tűnt, nem jött be. Sok ember fogadott rá anélkül, hogy azelőtt alapos elemzést tett volna. És éppen a csoportosulási effektusra számít sok bukméker, akik éppen ennek a jelenségnek hála alábecsül sok szorzót némelyik sporteseményre, bár tudják, hogy az emberek fogadni fognak rá a kedvezőtlen szorzó ellenére is. Egy friss példa a kozelmúltból a French Open döntőjéről Novak Djokovic és Stan Wawrinka között. A szorzó Djokovicra körülbelül 1,3 volt, sok embert befolyásolta a csoportosulási effektus, és ezzel az egyértelműen kedvezőtlen szorzóval fogadott.

Hogyan tehát elkerülni a csoportosulási effektust? Tulajdonképpen egészen egyszerűen. Meg kell jegyezni, hogy a fogadás, ha igazán komolyan veszi, egyszerűen egy befektetés, ami már néhányszor említett jelszó, és biztosan nem akarja, hogy arról, hogy nyerni fog, vagy nem, mások véleménye és benyomása döntsön. Természetesen fontos tudni a mások véleményét vagy akár más fogadók  tippjeit, de a legnagyobb sújt  a saját belátására kellene fektetni. Az elemzései létrehozásánál próbálja kikapcsolni az érzelmeit és előítéleteit és olyan jól csinálja őket, ahogyan csak tudja. A környezet hatásait és véleményeit egyszerűen figyelmen kívül kell hagyni és elsősorban a saját munkájára kell oszpontosítani.

Tehát ha az elemzése végső értékelésénél az jön ki, hogy valaki másnak kellene győzni, mint annak, akiben mindenki korlátlanul bízik, ne féljen fogadni rá, hiszen saját gondolkodásával jött idáig saját elemzésével, nem volt szüksége vakon bízni valaki másnak. Azt gondolom, hogy a vesztesség esetében jobb érzése lesz. Ha a párbaj előtti információk gyűjtésébenaz jön ki, hogy valóban annak a csapatnak kellene nyerni, amelyet általánosságban favoritnak vélnek, szintén fogadjon rá. Ugyan megosztja a töbség véleményét, de a saját helyzet felmérése után, nem a másokkal felmért helyzettel.

 

Hogyan befojásolja a csoportosulási effektus a fogadót? 5.00/5 (100.00%) 1 vote