Mi az a spread fogadás

A külföldi fogadóirodák, weboldalok, vagy fogadási fórumok kínálata elolvasásánál az emberek gyakran találkozhatnak a „spread” kifejezéssel. Hazánkban ez egy viszonylag ismeretlen kifejezés, ezért úgy döntöttünk, hogy ezt megmagyarázzuk.

A spread sportfogadás  online laikus szempontból amerikai (vagy brit) hasonlósága az ázsiai hendikepnek. Helyesen ennek a tétnek kompenzálni kellene a szorzókat az értékre, amelyek 50:50 –hez fejezik ki az esélyeket. Ha például egy kosárlabda párbajról fogunk beszélni Cleveland és Los Angeles között, amikor Cleveland lesz a favorit 1,3 szorzóval, akkor általában a spread fogadásokat  -1,5 értékben írják ki Clevelandra és +1,5 értékben Los Angelesre. Eközben érvényes, hogy ha Cleveland akarja megnyerni a fogadást, a párbajban legalább 2 pontkülömbséggel kellene győznie. Ellenkezőleg, ha Los Angelesnek kellene megnyernie a párbajt, elég neki ha 1 pont külömbséggel veszíti el a párbajt Clevelanddal, mivel a végeredményhez hozzá adják még az 1,5 pontot. A negatív érték növeli a szorzót a favoritra ( csökkenti az esélyt arra, hogy a favorit nyer), míg a pozitív érték csökkenti a szorzót az outsaiderre äés emellett növeli az esélyt arra, hogy az outsider győzni fog). A spread fogadások az egyes csapatoknak tehát pozitív, vagy plusz pontokat adnak, amelyeket a párbaj résztvevőinek le kell küzdenie a játék során.

Bár a spread fogadásoknak helyesen csak az esélyeket kellene kiegészíteni  a két csapat között 50:50 értékben, idővel a fogadóirodák kínálatában elkezdtek megjelenni a teljesen fordított spread fogadások (úgy, ahogyan ezeket ismerjük az ázsiai, vagy európai hendikepek kínálatában). Ha visszatérnénk a feljebb említett példához, akkor egy  +1,5 szorzóról lenne szó  Clevelandra és -1,5 szorzóról Los Angelesre. A  fordított spread fogadások segítségével tehát továbbá is csökkentheti a szorzót a favoritra ( és ezzel emelni az esélyt a győzelmére), vagy emelni a szorzót az outsiderre (és ezzel csökkenteni az esélyt a győzelmére).

Negatív spread fogadást fogadni az outsiderre és így tovább növelni a szorzót a győzelmére ( és egyúttal csökkenteni az esélyét a győzelmére) úgy tűnhet, mint egy nagy bolondság, de tobbé kevésbé ezen a rendszeres alapította néhány fogadó az uzletét. Azonosan, mint bármilyen más jellegű fogadásban itt is a bukmékerek gyakran tévednek és hibáznak.

 

Mi az a spread fogadás 5.00/5 (100.00%) 1 vote