Sorozat: Fogadások a Grand Slam versenyekre – Wimbledon

A sorozatunk harmadik részében a valaha is leghagyományosabb versenyre öszpontosítunk, a Wimbledonra. A teniszezők ezt a tornát a szezon csúcsának tartják, és az itteni sikert jobban értékelik, mint bármilyen más versenyen. Milyen sajátosságokat kínál a verseny? Ez ennek a cikknek a tárgya.

A legfontosabb szezmpont, természetesen, ismét a felület, amelyen a verseny zajlik. Ez a fű. Ez a felület különösen olyan játékosok javára van, akik adogatása jó minőségű. A fűgyep ellentétben a francia téglaporral, amelyen a szezon második Grand Slam versenye játszódik, amelyről már írtunk, nagyon gyors, és csak nagyon kevés hosszadalmas váltásokat lehet itt látni. Olyan játékosok vannak itt szintén előnyben, akik képesek a váltást a hálónál befejezni.  Egy jó minőségű adogatás után és a nekifutás után a hálóba, a védő játékosnak csak kis esélye van arra, hogy „fifteen-t” szerezzen. Egyes fogadóirodák lehetőséget kínálnak fogadni az ászok számára a párbajban, az over különösen ezen a versenyen kifizetődik. Arról, hogy milyen nehéz fogadni az ütést egy jó minőségű adogatótól, tanúskodhat a legendás mérkőzés Nicolas Mahut és John Isner között, amely 70:68 eredménnyel végződött az ötödik szettben.

Ez elvezet minket egy másik különösséghez ezen a tornán. Az ötödik szettben 6:6 állásnál nem tie break-et játszanak, de a játékosnak az ellenfelét két game-el kell megvernie. Ezért előnyben lehetnek itt a játékosok, akik az ellenfelűket úgymond kifárasztják, bár nem is olyan jó az adogatásuk, mint az ellenfélnek, ennek ellenére is győzhetnek. Ezekre a lehetőségekre megéri live fogadni, ha úgy látja, hogy az egyik játékos fizikailag egyre gyengébb. Ahogyan már az elején megírtuk, Wimbledon a játékosok számára a szezon csúcsa, ezért a játékosok motivációja maximális,  és a legjobb formában. Ennek köszönhetően itt nem történik túl sok meglepetés, és többnyire itt a papíron erősebb teniszezők nyernek. A meglepő eredmények inkább csak a nyitó körben fordulnak elő. Ha ugyanis a Wimbledon győztesek táblázatára nézünk, gyakorlatilag csak olyan játékosokat találunk itt, akiket már a verseny előtt  favoritnak néztek.

Az utóbbi időkben a kevésbé ismert teniszezők közül ezen a tornán például a cseh Petra Kvitova kétszer volt képes megnyerni a versenyt, 2011 és 2014-ben, vagy szintén cseh Tomas Berdych, aki 2010-ben bejutott egészen a döntőbe, ahol Rafael Nadal-tól kapott ki. Petra Kvitova példáján lássuk, milyen játékosoknak van itt esélye a sikerre. A  játék alapköve a jó minőségű adogatás, amelyre támaszkodhat a játékos. Továbbá az agresszív kozjáték eréjes ütésekkel, amelyek az ellenfelet szinte mindig a védelembe kényszerítik. Sőt, ha a winner-ek száma meghaladja a nem kényszerített hibák számát, amikor ez a módszer elégé sokszor kényszeríti, csak nagyon kevés alkalommal távozhat ez a játékos vereséggel. Összefoglalva talán csak azt lehet mondani, hogy a centrális teniszpálya tetője behúzható, így ha esik az eső is lehet játszani a kozponti pályán, így a fogadóknak nem kell várakozniuk a fogadásuk kiértéklésére a következő játéknapig.

 

Sorozat: Fogadások a Grand Slam versenyekre – Wimbledon 5.00/5 (100.00%) 2 votes