Három Wimbledoni párbajt vizsgáltak korrupció miatt

Három tenisz párbajt Wimbledonban az idén elkezdtek vizsgálni a lehetséges korrupció miatt, kijelentette a korrupcióellenes ügynökség TIU (Tennis Itegrity Unit). A londoni ügynökség kijelentette, hogy a három párbajt a fogadóirodák bejelentése alapján kezdték vizsgálni, amelyek gyanús fogadási modelleket észleltek. Két párbajt még a selejtezőn, az egyik azonban már a verseny fő részében játszottak. Az egyes játékosok nevei nem voltak myilvánosságra hozva. A TIU hakgsúlyozta, hogy a megfigyelt eltéréseknek még nem muszály bizonyítéknak lenni a párbajok befolyásolásáról. Ugyanis számos tényező létezik, amely a fogadási mintákra alkalmazhatóak lehetnek, és amelyeket először szükséges kizárni. „szokatlan fogadási minták oka számos más okból is megjelenhettek, például a szorzók hibás beállítása miatt, a jól informált fogadók, a játékosok fizikai állapota, vagy a formájuk, a szabályok vagy a pszichikai jól-lét” kijelentette TIU a sajtóközleményében.

Hasonló helyzetek a teniszben ugyan megtörténhetnek, de a Grand Slam-ban viszonylag ritkán. Tavaly TIU a gyanúval a korrupcióra egy párbajt vizsgált Wimbledonban és egyet az US Open.ben. A két vizsgálat következtetéseit nem tette közzé az ügynökség. Ez év 8prilisa óta TIU már 53 figyelmeztetést kapott a lehetséges befolyésolásokra a párbajokban, mivel három az ATP Tour férfi versenyét illették és egy a WTA Tour-t. A maradék az alacsonyabb Challenger, Futures és a női IFT versenyeket illették. Ezek az adatok azt sugalják, hogy a figyelmeztetések száma   az idén csokkent. A tavalyi év hasonló időszakában ugyanis TIU-nak már 73 figyelmeztetést küldtek.

TIU kritika alatt

A TIU-t azért bírálták, hogy a vizsgálata nem kellően transzparens. A 2016 év elején a médiákba olyan dokumentumok kerültek, amelyek azt jelezték, hogy egészen 16 játékos a TOP 50-ből erősen gyanús volt abból, hogy a párbajokat befolyásolták a fogadási szindikátumok javára. TUI ezek ellen a sportolók ellen nem követtek el semmi akciót, ami megvádolta őket a bűnrészességgel. Tavaly Wimbledonban a női párbaj volt vizsgálva a gyanú miatt a britt teniszezőnő Gabriella Taylor szándékos mérgezése miatt a párbaj előtt az amerikai Kayla Day ellen. Az orvosi vizsgálat során kiderült, hogy a játékosnő egy ritka leptospirosis törzzsel fertőzött, amely a patkányok vizeletével terjed a leggyakrabban. Ez a megbetegedés Nagy-Britanniában nagyon ritka, így a játékosnőt nyugottan a fogadási szindikátum mérgezhette meg, vagy az ellenfele, vagay edzője. A rendőrség az ügyet még mindig nem zárta le.