Hogyan kell elszámolni az érzelmekkel?

A sportfogadás egy nagyon sajátos tevékenység. Bizonyos szempontból  hasonlít a beruházásokra a pénzügyi piacokon, más tekintetben pedig ezt össze lehet hasonlítani a kaszinó játékokhoz.  A sportfogadás ugyanis akarva-akaratlanul  érzelmeket ébreszt bennünk különösen, ha élőben fogad a párbajokra, míg a tevékenységet a pályán a képernyőinken, vagy interneti stream közvetítésben figyeljük. Az érzelmeket egyszerűn úgy lehetne definálni, mint egy lelki állapotot. És ez, mint ez ismert bármilyen komoly tevékenységből, elégé nemkívánatos elem. Az érzelmek negatívan befolyásolhatják a viselkedésünket, azért elég fontos megtanulni megbírkózni velük, vagy még jobban mondva, egészen elnyomni őket. Ebben a cikkben egy gyors útmutatót kap, hogyan ezt elérni.

Ellenálni az érzelmeknek három külömböző szinten lehet: pénzügyi ellenállás, psichikai ellenállás, és fizikai ellenállás. Minden szinten egy kicsit más lesz az előrehaladás az ellenálláshoz, de egy szintet sem lehet azonban alábecsülni. Kölcsönösen ugyanis kiegészitik magukat és egyik a másik nélkül nem lehetséges. Nézzük meg tehát az egyes szinteket közelebről.

Pénzügyi ellenállás

A pénzügyi ellenállásra lényegében az hat, hogyan kezeli a pénzét. Hogy pénzügyileg ellenálló legyen, akkor gondoskodni kell arról, hogy a fogadásra csak azt a pénzt szenteli, amelyet elveszíthet. Ezen kívül egy bankrollt szükséges teremteni és ehez úgy viselkedni, hog ezt ne merítse ki. A bankrollról és a helyes gazdálkodás elveiről már írtunk az előző cikkekben, ezért ezeket is olvassa el még egyszer.

Psichikai ellenállás

Teremteni egy psichikai ellenállást a vesztességekhez, vagy a nyereményekhez, elégé nehéz. Egy meglehetősen megfoghatatlan dologról van szó. Messze a leghatékonyabb út a psichikai ellenálláshoz a beszélgetés a tudatalattival – az embernek állandóan gondolkodnia kellene az érzésein és válaszolni a kérdésekre, hogy miért vannak ezek az érzései, hogyan viselkedik az ilyen érzésekkel, hogy hasznosak-e ezek az érzések a fogadásnál, esetleg hogyan kikerülni ezeket. Már csak az, hogy egy bizonyos érzések tudatában vagyunk és az idő múlásával ezeket megnézzük, segíthet ezekkel jobban megbírkózni. Bizonys tények tudatára ébredni és a lehetséges összefüggéseivel az első lépés a javításához. Ha az ember figyelembe veszi, hogy a nyeremény után eufóriába esik és abszurd fogadásokat köt, talán legkozelebb sikerül neki magának megmondani, hogy néhány napig a nagy nyeremény után egyszerűen nem fog fogadni. De az is lehetséges, hogy ez soha sem nem sikerül neki. Az emberek külömbözőek és néhányan nem képesek a fogadásra az érzelmek szempontjából.

Fizikai ellenállás

A fizikai ellenállást sok ember alábecsüli, de ez egy nagyon fontos építőkő. Nem hiába azt mondják, hogy „egy egészséges testben egészséges elme”. A fizikai ellenállás kapcsolódik a psichikai ellenállással is – csak egy egészséges test teszi lehetővé helyes fogadási döntéseket hozni és nagyobb nyugalomban tartja magát abban az esetben is, amikor sikertelen (vagy ha túl sikeres is). Kiépíteni egy fizikai ellenállást nem olyan nehéz azért. Az embernek csak rá kell adni a fejét arra, hogy tiszteletben tartja az egészséges táplálkozás szabályait, hogy ne becsülje alá a pihenést és rendszeresen tornásszon.  Az információkat az egészséges életmódról könnyen megtalálhatja az interneten.

Hogyan kell elbánni az érzelmekkel – következtetés

Építeni az ellenállást az érzelmek ellen meglehetősen hosszadalmas eljárás. Azonban ha szigorúan betart bizonyos elveket, egyszer ez sikerülni fog. Ugyanakkor természetesen nem szabad elfelejteni a pozitív gondolkodásra sem, amiről valamikor a jövőben beszélünk.