Sorozat: Fogadások a Grand Slam versenyekre – Australian Open

A  tenisz Grand Slam  fogadások minisorozatunk első részében az első eseményre öszpontosítjuk a figyelmünket a szezonban. Az Australian Open-ről van szó. Ennek a versenynek egy csomó sajátossága van, amelyeket ismerni kell a sikeres fogadáshoz erre az eseményre.

Mint már említettük, az első nagy versenyről van szó az évben. Sok játékos az Australian Open előtt nem vett részt semmilyen  versenyen, legfeljebb csak bemutatásokon, úgy hogy legalább az első fordulókban nincsenek a legjobb formájukban. Az ausztrál verseny kinti teniszpályákon játszódik Melbourben, kemény felülettel, így minden bizonnyal szükséges emlékezni a fogadott játékos adogatás minőségére. A papír outsider jó minőségű adogatása kombinálásával a favorit gyenge felkészülésével a nyitó fordulókban közvetlen meghív a fogadásra a győzelemre az első szettben, vagy az outsider egy bizonyos számú megnyert gamé-re. Ebben a tekintetben széles választékot nyújt például a Bet365. Ezekre az eseményekre nagyon vonzó oddsok szoktak lenni.

A következő játéknapokban és fordulókban, amikor a verseny favoritai jó tempóba jutnak, egy következő fontos tényező a fizikai kondíció. Az Australian Open ismert a hihetetlen hőségeivel, amelyek egyszerűen elégették a párbaj favoritját, és nem engedték őt tovább jutni. A fizikai állóképesség tehát egy másik szempont, amelyet figyelemmel kell kísérni. Kéz a kézben megy ,természetesen, a tájékozottság arról, hogy a játékos mennyi ideig volt a pályánaz előző körben, hogyan nézett ki a párbaj vége felé, hogy még bővelkedett aktivitással, vagy már megmutatkozott a fáradtság nála, és stb. Előnyük van itt a szubtílis és mozgékony játékosoknak  kitűnő kondícióban, mint például a spanyol Nadal, vagy a világ első számú Djokovic, az utolsó cím védője.

A fizikai kondición kívül ezen a tornán szintén tökéletes psichikai állapotban kell lenni. Talán még jobban, mint az egyéb versenyeken. A hihetetlen hőség mellett, amely Melbournben minden évben uralkodik, ezen a versenyen nagyon szeles szok lenni az időjárás. Gyakran ezért megtörténhet, hogy a labda, amely szélcsendben jó lenne, és a meghatározott területre esne, a szél kiviszi a vonal mögé. Most itt jön a pillanat, amikor a teniszezőnek ezzel a helyzettel meg kell bírkózni, bár ő mindent megtett, ahogyan kell, mégsem nem szerzett pontot valami miatt, amit nem is tud befolyásolni. A pszichikailag labilisabb játékosok ezt az igaztalanságot magukkal vihetik a párbaj maradék idejében  is, ami tükröződhet a teljesítményein.

Összességében azt mondhatjuk, hogy az Australian Open nem egy olyan verseny, ahol nagy meglepetések várhatóak. Lehet, hogy néha előfordul, hogy a torna kezdő szakaszában a favorit nem győz olyan nagy külömbséggel, amilyennel más versenyeken szokott, vagy ha már jobb formában lenne, de elsősorban az igények a fizikai kondicióra kombinációban a pszichikai jól-léttel, nem engedi meg a kimondott outsidereknek igazán messzire jutni. A második hétben már nem ajánlatos fogadni a papírilag gyengébb teniszezőkre, és a  címért itt rendszeresen minden évben  csak igazán a legjobb teniszezők harcolnak, nem a verseny felfedezettjei.

Sorozat: Fogadások a Grand Slam versenyekre – Australian Open 5.00/5 (100.00%) 2 votes